Friday, September 23, 2011

Selesai Di Turkey


Penuntut-penuntut di Syria pasti terlebih dahulu dapat meneka isi kandungan entry kali ini usai membaca tajuknya.  Jarang sekali, kami; para penuntut di sini memilih untuk menziarahi negara-negara jiran Syria seperti Turkey, Lubnan dan Jordan melainkan untuk tujuan memperbaharui visa pelancong kami.  
Setiap 6 bulan, kami dikehendaki untuk keluar dari negara Syria untuk tujuan memperbaharui visa pelancong kami yang sah untuk tempoh 6 bulan sahaja, tidak mungkin lebih dari itu. Ini memang undang-undang kerajaan Syria ke atas warga asing yang menetap di sini tanpa visa pelajar dan menggunakan visa pelancong.
Alhamdulillah, perjalanan ke sempadan Turkey, Antakya, berjalan dengan lancar. Walaupun ada khabar menyatakan keadaan makin tidak menentu dan adegan tembak menembak banyak berlaku di kawasan yang menjadi laluan untuk kami sampai ke Antakya, Alhamdulillah, perjalanan kami mendapat perlindungan ALLAH Ta’ala dan segala urusan berjalan dengan lancar sekali.
Cumanya, penat. Perjalanannya jauh. Tapi, inshaALLAH, setiap kepenatan kami dikira dan akan diberi ganjaran pahala oleh ALLAH, andai keberadaan kami di sini diniatkan sebagai ibadah dan jihad untuk menegakkan agama di muka bumiNYA. InshaALLAH, apalah yang harus dikeluhkan seorang Muslim apabila Tuhannya adalah ALLAH? Alhamdulillah.
Semoga ALLAH terus membantu kami dan meredhai kami bermusafir di bumi Syam ini. Ya ALLAH, bantulah kami hambaMU yang begitu lemah ini. Berikan kami rahmat dan hidayatmu, agar kehidupan ini sentiasa indah dalam ibadah kepadaMU ya ALLAH. Aameen.

No comments:

Post a Comment