Friday, September 16, 2011

Lama Tak Bersua

AlhamdulILLAH, setelah sekian lama berusaha untuk kembali melayari dan menulis di www.sayyaff.blogspot.com, hari ini, dengan izin ALLAH, saya kembali dapat mengemaskini blog ini yang telah lama berhabuk dan berdebu, setelah 6 bulan dibiarkan tanpa ada sebarang pantauan gara-gara bermasalah dengan polisi internet di Syria ini.
Dengan bantuan ultrasurf application, inshaALLAH selepas ini, blog ini dapat saya kemaskini seperti biasa, biiznILLAH.  Mungkin sebagai permulaan, saya menulis dan berkongsi dahulu serba sedikit tentang perkembangan Negara Syria.
Seperti mana yang diketahui, kerajaan Malaysia kini sedang berusaha untuk membawa pulang pelajar-pelajar Malaysia di Syria atas beberapa sebab keselamatan. InshaALLAH, penerbangan yang pertama dijadualkan pada 19hb September dan penerbangan yang kedua dan terakhir pula ialah pada 29hb September ini.
Keadaan semasa di Syria, tidak terlalu membimbangkan. Tetapi itu keadaan semasa. Di masa akan datang, ALLAHua’lam apa yang akan terjadi. Kira-kira 35% pelajar memilih untuk kekal berada di Syria, termasuklah saya dan suami. Sekiranya keadaan benar-benar kritikal, inshaALLAH, akan ada jalan keluar yang lain untuk kami di sini. ALLAH tidak akan membiarkan kami sendirian. InshALLAH, ALLAH menjamin rezeki dan keselamatan hamba-hambaNYA yang berjuang di jalanNYA, inshaALLAH.
Kalau diikutkan hati, memang hendak pulang. Teramat. Tapi banyak perkara yang menghalang, khususnya dari sudut ekonomi. Maka, haruslah bertahan di sini dan mengurus hidup penuh berhati-hati. InshaALLAH. Semoga ALLAH sentiasa melindungi dan memelihara kami. Ada rezeki dan keizinan dari ALLAH Ta’ala, akan kami sampai jua di Malaysia tercinta berjumpa keluarga dan sanak saudara. InshaALLAH.
Semoga tepat masanya tiba. Aameen.

No comments:

Post a Comment